Vă informăm că în data de 05.08.2024 a fost adoptată forma actualizată a Ghidului autorităților publice pentru accesul publicului la informația de mediu prin aprobarea Ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 1608/2024.
Ghidul trebuie pus în aplicare de către autoritățile publice atunci când gestionează cereri pentru furnizarea informațiilor privind mediul, adresându-se tuturor autorităților publice care dețin informații privind mediul, nu doar autorităților din domeniul protecției mediului.
Acest ghid reprezintă un instrument destinat autorităților publice pentru îndrumarea persoanelor implicate în procesul de răspuns la solicitările de informații de mediu. Scopul ghidului este acela de a asigura aplicarea unitară și eficientă a prevederilor Convenției Aarhus, informarea corectă și facilitarea accesului la noțiunile de bază ala Convenției Aarhus în cazul soluționării cererilor de informații de mediu.
Ghidul clarifică următoarele aspecte: obiectivul Convenției Aarhus, de ce trebuie asigurat accesul la informația de mediu, ce reprezintă o autoritate publică în sensul Convenției, ce înseamnă informația de mediu, cine poate solicita informații de mediu, ce reprezintă o cerere privind informații de mediu, dacă este necesar ca o cerere să fie însoțită de justificarea unui interes, sub ce formă trebuie furnizată informația și în cât timp, când poate fi refuzată o solicitare, care sunt motivele de refuz în funcție de efectul pe care îl poate avea dezvăluirea, interpretarea motivelor de refuz în mod restrictiv, cum trebuie gestionată cererea de informații cu caracter confidențial, cum se separă informația confidențială de cea neconfidențială, cum trebuie interpretate excepțiile, în ce mod se răspunde solicitantului în caz de refuz, dacă se percep taxe pentru furnizarea informațiilor de mediu, cum poate fi contestat răspunsul autorității la o solicitare.
Forma actualizată a Ghidului autorităților publice pentru accesul publicului la informația de mediu o găsiți aici.