COMUNICAT DE PRESĂ

    Începând de astăzi, 26.08.2022 și până în data de 28.08.2022, inclusiv, cu ocazia Zilelor municipiului Alexandria se vor desfășura o serie de evenimente publice la care se asteaptă prezența unui public numeros.

    Pentru asigurarea protecției populației, menținerea climatului de ordine și siguranță publică și prevenirea apariției unor evenimente nedorite, instituțiile MAI din județ, sub coordonarea Instituției Prefectului Județul Teleorman, au adoptat o serie de măsuri prin care să se prevină apariția sau escaladarea unor situații de natură să aducă atingere siguranței cetățenilor.

 

     În acest sens, la nivelul I.P.J. Teleorman, peste 113   poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale şi acţiuni speciale vor acţiona pentru prevenirea fenomenului contravenţional şi infracţional, descurajarea persoanelor predispuse la comiterea de fapte antisociale şi fluidizarea traficului rutier.

    Măsurile de ordine  vor viza şi procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Ierarh Nectarie precum și sărbătorirea hramului  Catedralei Episcopale din Alexandria.

    În acest sens, vor fi asigurate măsuri pentru menținerea ordinii publice în locurile aglomerate și în proximitatea adunărilor publice, scopul fiind acela de prevenire a faptelor antisociale.

    De asemenea, în aceste zile, se va asigura  prezenţa activă a polițiștilor rutieri pe drumurile publice, care vor acționa pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, pentru combaterea excesului de viteză, consumului de alcool şi substanţe interzise la volan.

     În cadrul activităților pe linie rutieră, poliţiştii vor acţiona cu autospecialele din dotare echipate cu aparatură radar, vor fi folosite aparatele etilotest și DrugTest, în vederea depistării conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.

    Recomandări pentru cetățeni:

– adoptaţi un comportament civilizat;

– respectaţi regulile stabilite de organizatori şi recomandările forţelor de ordine;

– delimitaţi-vă de orice formă de violenţă fizică sau verbală şi evitaţi consumul excesiv de alcool;

– acordaţi o atenţie sporită bunurilor şi obiectelor personale;

– supravegheaţi îndeaproape copiii deoarece se pot rătăci cu uşurinţă în zonele aglomerate;

    Recomandări pentru conducătorii de autovehicule:

– să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe interzise;

– adaptaţi permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi de trafic;

– respectaţi cu stricteţe legislaţia rutieră în vigoare;

   În caz de nevoie sau dacă aţi asistat ori aveţi cunoştinţă despre  comiterea  vreunei fapte antisociale, solicitaţi ajutorul  celui mai apropiat echipaj sau apelaţi Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112!

 

    La nivelul I.J.S.U. “A.D. Ghica” al județului Teleorman, zilnic, 25 de pompieri militari din cadrul Detașamentului Alexandria vor asigura măsurile de prevenire și stingere a incendiilor și acordarea primului ajutor calificat.

   Aceștia sunt pregătiți să intervină pentru salvarea vieții, bunurilor materiale și a mediului înconjurător cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială cu modul de descarcerare, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime, o autospecială de transport personal și victime multiple (ATPVM), un container multi risc și două ambulanțe SMURD.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite care pot apărea in timpul activităților cu public numeros, la nivelul unității au fost dispuse măsuri privind planificarea, organizarea și desfășurarea de controale de prevenire a situațiilor de urgență la obiectivele din categoria supermarketurilor, structurilor de turism, cazare și alimentație publică.

   Pe timpul acestor verificări pompierii vor avea în vedere măsurile privind prevenirea și stingerea incendiilor, constând în dotarea cu stingătoare a clădirilor, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, funcționarea la parametrii optimi a hidranților exteriori și interiori, accesul autospecialelor de stingere în zona clădirilor unde se vor organiza diferite evenimente.

   Având în vedere că, la aceste manifestații se preconizează un aflux mare de persoane, pompierii recomandă respectarea măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență ce pot surveni, astfel:

– NU aruncați la întâmplare țigările. Este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate;

– NU aprindeți ziare, hârtii, brichete sau alte surse de foc deschis in apropierea materialelor combustibile (construcţii, scaune, bănci, corturi, haine, îmbrăcăminte, etc.) sau în zonele împădurite;

– NU lăsați copiii nesupravegheați;

– NU  blocați căile de acces pentru a permite intervenția autospecialelor sau accesul la hidranții exteriori;

– În cazul producerii unui incendiu, păstrați-vă calmul și părăsiți incinta în care vă aflați, într-un mod organizat.

 

    La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Teleorman, peste 100 de jandarmi vor avea grijă ca toți participanții la evenimente să fie în siguranță.

    Tot cu ocazia Zilelor municipiului Alexandria, dimineața, în Parcul Pădurea Vedea vor avea loc diverse ateliere pentru copii, fapt pentru care adresăm rugămintea să le acordați o atenție sporită pentru că există riscul rătăcirii.

    Având în vedere că Mănăstirea Sf. Alexandru-Catedrala Episcopală din municipiul Alexandria va sărbători hramul, ocazie cu care vor fi aduse în pelerinaj moaștele Sf. Ierarh Nectarie de la Mănăstirea Radu Vodă din București, în perioada 28-30 august, pe lângă echipele mobile de intervenție, jandarmii teleormăneni vor asigura măsuri de ordine și siguranță publică în zonele de acces pentru evitarea aglomerărilor, vor acorda o atenție deosebită locului unde este depusă racla cu moaștele pentru a acorda sprijin și pentru a interveni în caz de nevoie.

    În perioada 26-28 august în municipiul Turnu Măgurele, jandarmii vor fi prezenți pentru măsuri de ordine și siguranță publică la Bâlciul Anual și se vor asigura că evenimentele se vor desfășura fără incidente neplăcute.

    Jandarmii teleormăneni recomandă participanților la aceste manifestări publice să respecte măsurile dispuse de organizatori și forțele de ordine, să adopte un comportament civilizat, să evite conflictele de orice fel, iar dacă observă persoane care au comportament antisocial, să se adreseze celei mai apropiate patrule de jandarmi sau să apeleze numărul unic de urgență ”112”.

    În speranța că recomandările noastre vor fi respectate și că nu se vor înregistra evenimente nedorite, transmitem tuturor cetățenilor distracție plăcută și zile în siguranță!