Instituția Prefectului Județul Teleorman informează agricultorii din județ asupra oportunităților prevăzute de Hotărârea nr. 147 / 02.02.2022, pentru aprobarea programului de susținere a producției de usturoi precum și Hotărârea nr. 148 / 02.02.2022, pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate, pentru anul 2022.
Pentru a sprijini agricultorii județului în obținerea ajutoarelor menționate de cele două acte normative, prefectul județului Teleorman, domnul Haralambie Epure, a solicitat primarilor și șefilor instituțiilor publice implicate în acest proces, să acorde asistență și sprijin, în regim de urgență, tuturor producătorilor agricoli interesați să se înscrie în cele două programe.
Redăm mai jos câteva informații legate de cele două programe:
Referitor la programul de susținere a producției de usturoi
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de cel putin 3000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă-indicator pe care să se găsească inscripția „Program susținere usturoi”, și să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi / 10 mp.
Valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este de până la 3.000 euro/ha, plata acordându-se proporțional cu suprafața efectiv cultivată.
Valorificarea producției se va realiza în perioada 1 iunie – 21 noiembrie 2022.
Referitor la programul de susținere a producției de legume în spații protejate
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în anul 2022, pentru susținerea producției de legume în spații protejate, după cum urmează:
a) tomate – cultivate în ciclul I sau ciclul II de producție;
b) ardei gras și/sau lung – capia – cultivați în ciclul II de producție;
c) castraveți – cultivați în ciclul II de producție;
d) fasole păstăi – cultivată în ciclul II de producție;
e) salată – cultivată în ciclul II de producție;
f) spanac – cultivat în ciclul II de producție;
g) ceapă verde – cultivată în ciclul II de producție.
Valoarea maximă a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi de 4.000 euro, respectiv:
a) 3000 euro/cultură în ciclul I/1.000 mp/beneficiar;
b) 1000 euro/cultură în ciclul II/1.000 mp/beneficiar.