COMUNICAT DE PRESĂ – CJSU

Nr. 28 /09.03.2018, ora 12.00

Respectați recomandările autorităților în zonele afectate de inundații

    Având în vedere faptul că în 13 localități din județul Teleorman s-au produs inundații locale, îi sfătuim pe cetățeni să respecte recomandările autorităților locale/județene și centrale și să se informeze periodic asupra evoluției situației hidrologice din zonele respective, iar în cazul în care au probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă, alimente, medicamente sau alte materiale de strictă necesitate, să apeleze imediat la sprijinul autorităților locale.

   De asemenea, ținând cont de faptul că pe anumite sectoare de drum se circulă cu dificultate sau circulația este restricționată pentru anumite tipuri de autovehicule, rugăm cetățenii care vor să plece la drum să se informeze în prealabil dacă pe ruta aleasă sunt restricții sau se poate circula în condiții normale.

În ceea ce privește situația generală existentă la nivelul județului Teleorman, actualizată cu ultimele raportări din teren, astăzi, la ora 10.00, aceasta se prezenta astfel: 13 localități afectate, 5 persoane evacuate (din localitatea Drăgănești Vlașca, toate fiind evacuate la rude),  15 case avariate, 30 de animale evacuate din gospodării, 20 de spații comerciale afectate, 47 de anexe inundate, 60 de podețe avariate, 101 curți inundate, aproximativ 3,5 km de drumuri comunale, 34 ha teren intravilan, 144 ha de pașune, 25 ha de pădure, 273 ha teren agricol și cca. 495 de fântâni afectate.

În continuare, cea mai dificilă situație se regăsește în localitatea Dragănești Vlașca, unde apa a inundat DJ 503, pe o distanță de cca. 200 m, cu o adâncime de aproximativ 40 de cm, precum și DN6 ( E70), pe o lungime de 100 de metri, cu o adâncime de cca. 25 cm., circulația desfâșurându-se cu greutate.

Din această cauză, DJ 503 se menține închis pe acel sector de drum, fiind stabilită ca rută ocolitoare DC 18 – Drăgănești Vlașca – Comoara – Botoroaga – Videle, iar pe DN 6 (E70) este restricția pentru autovehicule a fost redusă până la 3,5 t, circulându-se alternativ, pe un singur sens.

Personalul instituțiilor cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații au fost și sunt în continuare în teren, acționând pentru rezolvarea problemelor apărute la nivelul localităților în vederea diminuării pagubelor și restabilirii stării de normalitate.

La această oră, situaţia hidrometeorologică la nivelul județului Teleorman se prezintă astfel:

  • COD GALBEN in intervalul 03.2018 ora 12:00 – 09.03.2018 ora 18:00 pe raul Neajlov, Călmăţui, Vedea – sector aval S.H. Văleni.

 

Situaţia hidrologică:   

 Nivel si debit inregistrate la ora 9.00:

– Loc. Furculești, râul Urlui 167 cm, crește cu 2 cm față de ora 00.00;

 – Loc. Alexandria, râu Vedea 432 cm, crește 8 cm față de ora 00.00;

– Loc. Vîrtoapele, râu Cainelui 230 cm, scade 35 cm față de ora 00.00;

– Loc. Tătărăști, râu Teleorman 131 cm, scade 25 cm față de ora 00.00;

– Loc. Teleormanu, râu Teleorman 130, staționează față de ora 00.00.

 Niveluri si debite maxime istorice atinse:

– P.H. Furculești, râul Urlui : H = 251  cm ; Q =16.9 mc/s,  în data de  13.12.2014;

– P.H. Vîrtoape, râul Cainelui:H=376 cm; Q=24,6mc/s, în data de 21.04.2014;

– P.H. Teleormanu, râul Teleorman  H = 308 cm; Q =196 mc/s,  în data de 04.07.2005;

– P.H. Alexandria, râul Vedea   H= 618 cm; Q= 676 mc/s, în data 04.07.2005.

Alte situații monitorizate, la care s-a acționat până la această oră:

  • La nivelul SGA :

– 2 buldoexcavatoare au executat decolmatare pe o lungime de 100m în localitatea Drăgănești Vlașca.

            Formația Videle face monitorizare pe cursurile de râu și lucrările din administrare.

          Formatia Roșiorii de Vede a intervenit pentru consolidare mal drept râul Bratcov, amonte pod Dorobanți, împotriva infiltrărilor, cu 1000 saci cu nisip, 4 agenți hidro și șeful formației de la Roșiorii de Vede, 7 pompieri și 10 jandarmi.

         Formația Conțești a intervenit cu subtraversare dig nr. 4 – râu Vedea, la Moara Bragadiru cu 50 saci cu nisip pentru a asigura etanșietatea clapetului.

Se acționează conform planurilor de apărare împotriva inundațiilor, asigurându-se supravegherea în permanentă a cursurilor de apă cu echipele de intervenție ale formațiilor de lucru.

  • La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,A. D. Ghica al judeţului Teleorman:

– în localitatea Drăgănești Vlașca se mențin dislocate următoarele forțe:  22 pompieri, două autospeciale de stingere, un camion de intervenție, o motopompă remorcabilă, o autospecială primă intervenție și comandă, o barcă și 3 motopompe transportabile.

– în localitatea Țigănești, se acționează pentru evacuarea apei din gospodării cu o motopompă remorcabilă, un autocamion și 3 pompieri.

– în localitatea Beuca, o porțiune din drumul de acces către 15 locuințe a fost inundată, la acestea ajungându-se doar cu autovehicule cu gardă mare de la sol, gen tractoare și camioane. S-a luat legatura cu cetatenii din cele 15 locuințe, nepunându-se problema evacuării lor și neavând nevoie de îngrijiri medicale sau alte urgențe. Pentru monitorizarea situației și luarea măsurilor care se impun, precum și pentru sprijinirea autorităților locale, la fața locului s-au deplasat 6 pompieri militari roșioreni cu o barcă de salvare și un autocamion.

 

La nivelul Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) s-au luat următoarele măsuri:

– la nivelul CLSU riverane râurilor și în localitățile afectate de inundațiile ce au fost cauzate de topirea bruscă a zăpezii, precipitațiile din ultima perioadă și scurgerile de pe versanți, se menţin activate centrele operative cu activitate temporară, au fost luate măsuri pentru avertizarea populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii, au fost identificate locurile de refugiu, traseele de evacuare şi zonele de acordare a primului ajutor pentru persoanele ce ar putea fi surprinse de viituri, precum şi persoanele cu responsabilităţi în activitatea de evacuare;

– se monitorizează permanent evoluția situației hidrologice la nivelul localităților;

– au fost pregătite și verificate forțele și mijloacele proprii pentru intervenție;

– membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) sunt sprijiniți în permanență de specialiști din cadrul SGA și CJSU Teleorman;

– în localitățile afectate, s-a acționat cu mijloacele din dotarea primăriei pentru evacuarea apei din curți, gospodării, anexe și locuințe;

– la nivelul tuturor Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență sunt stabilite locurile de refugiu, traseele de evacuare și zonele de acordare a primului ajutor pentru cei surprinși de viituri;

– la nivel local, în cazuri de forță majoră, sunt asigurate spațiile de cazare pentru persoanele evacuate și bunurile lor materiale;

Foarte important!

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața și bunurile materiale pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

În funcție de dinamica situațiilor din teren, vom reveni cu informații suplimentare. Vă mulțumim!

Centrul de Comunicare al CJSU Teleorman